domowa wuzetka

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 małe saszetki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 60 g kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • 3 serki homogenizowane
  • 250 g cukru pudru
  • aromat cytrynowy (parę kropel)
  • 1 szklanka śmietany kremówki Łaciata
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny
  • Dekoracja:
  • polewa czekoladowa a także bita śmietana.

Przygotowanie

Krok 1

Masło ucieramy na pianę, potem dodajemy cukier, cukier waniliowy i jajka. Dobrze ucieramy masę, następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem miksujemy. Ciasto jest dosyć gęste. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Serki ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy aromat cytrynowy. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody, czekamy aż ostygnie. Ubijamy śmietanę, następnie powoli dodajemy przestygniętą żelatynę ciągle miksując. Następnie dokładnie mieszamy śmietanę z serkami. Ciasto przekroić na dwa blaty. Blat warto nasączyć przed położeniem kremu. Użyłam do tego mieszanki soku z cytryny, białego rumu i wody (można tez nasączyć mocną zimna herbatą). Na nasączony blat wykładamy około 2/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy.



Krok 2

Dekoracja: na wierzch wykładamy polewę czekoladową oraz dekorujemy kleksami bitej śmietany (szklanka śmietany kremówki 36% + ok. 100 g cukru pudru). Do dekoracji użyłam polewy czekoladowej, którą zawsze przygotowuję w następujący sposób: rozpuszczam 50 g masła, 50 g cukru pudru, 2 łyżki mleka, a potem dodaję do tego połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady i ogrzewam do jej całkowitego rozpuszczenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.