Czekoladowy ogród

Autor:

Infante

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 110 g mąki pszennej typ 450,
  • 30 g kakao,
  • 160 g cukru

Krem:

  • Śmietana kremówka Łaciata 36% 500 ml,
  • 4 łyżki kakao

Frużelina owocowa:

  • 500 g wiśni/czereśni,
  • 2 łyżki pektyny

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.



Krok 2

Owoce zagotować na patelni. Dodać 2 łyżki pektyny.



Krok 3

Ubić śmietankę. Pod koniec ubijania dodać kakao.



Krok 4

Wystudzone ciasto przełożyć. Biszkopt, krem, frużelina.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.