Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu ,jednak zamiast 500ml wody, dać 400ml. Nasiona chia zalać mlekiem na 30min i od czasu do czasu zamieszać. Żelatyny zalać wodą w dwóch osobnych garnuszkach. Ser miksować około 10 min z przesianym cukrem pudrem. W między czasie dokładnie rozpuścić żelatyny cały czas mieszając - NIE GOTOWAĆ. Rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę (4 łyżeczki) wolnym strumieniem dodać do masy serowej i miksować na średnich obrotach . Śmietanę ubić na sztywno w wysokim pojemniku i stopniowo dodawać do masy serowej ,tym samym zmniejszając obroty miksera. Gdy masa będzie puszysta i jednolita ,rozdzielić ją 3 miseczki. Do jednej dodać namoczone nasiona chia i dokładnie wymieszać. Do drugiej dodać truskawki(400 gram) i zblendować na jednolitą konsystencję , na koniec dodać rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę i dokładnie wymieszać- wstawić na 10-15min do lodówki by zgęstniała. Trzecią masę zostawić w pojemniku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć biszkopty. Na biszkopty wyłożyć "czystą " masę serową i ułożyć kilka truskawek, następnie wylać masę truskawkową i kolejną warstwę - ser z nasionami chia. Na koniec udekorować według uznania i zalać schłodzoną i lekko stężoną galaretką.
Najlepiej smakuje schłodzony, zwłaszcza w upalne dni ? Smacznego!??❤
Dodaj komentarz