Trójwarstwowy serniczek chia z truskawkami

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa serowa

  • • 1kg sera w wiaderku Mlekpol ,
  • • 1 galaretka przezroczysta ,
  • • 400 ml wody do galaretki ( wrzątek) ,
  • • 500 gram truskawek bez szypułek,
  • • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej(do masy truskawkowej ),
  • • 6 łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny ,
  • • 250 ml śmietany 30% Łaciata,
  • • 4 łyżeczki żelatyny ,
  • • 8 łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny - masa serowa ,
  • • 4 łyżki cukru pudru ,
  • • około 150gram biszkoptow okrągłych na spód ,
  • • 4 łyżki nasion chia,
  • • 200ml. mleka Łaciate

Masa serowa

  • .

Przygotowanie

Krok 1

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu ,jednak zamiast 500ml wody, dać 400ml. Nasiona chia zalać mlekiem na 30min i od czasu do czasu zamieszać. Żelatyny zalać wodą w dwóch osobnych garnuszkach. Ser miksować około 10 min z przesianym cukrem pudrem. W między czasie dokładnie rozpuścić żelatyny cały czas mieszając - NIE GOTOWAĆ. Rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę (4 łyżeczki) wolnym strumieniem dodać do masy serowej i miksować na średnich obrotach . Śmietanę ubić na sztywno w wysokim pojemniku i stopniowo dodawać do masy serowej ,tym samym zmniejszając obroty miksera. Gdy masa będzie puszysta i jednolita ,rozdzielić ją 3 miseczki. Do jednej dodać namoczone nasiona chia i dokładnie wymieszać. Do drugiej dodać truskawki(400 gram) i zblendować na jednolitą konsystencję , na koniec dodać rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę i dokładnie wymieszać- wstawić na 10-15min do lodówki by zgęstniała. Trzecią masę zostawić w pojemniku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć biszkopty. Na biszkopty wyłożyć "czystą " masę serową i ułożyć kilka truskawek, następnie wylać masę truskawkową i kolejną warstwę - ser z nasionami chia. Na koniec udekorować według uznania i zalać schłodzoną i lekko stężoną galaretką.





Wskazówki

Najlepiej smakuje schłodzony, zwłaszcza w upalne dni ? Smacznego!?‍?❤

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.