Czekoladowy sernik

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 150 g twarogu sernikowego Mlekpol
  • 70 g sera mascarpone Mlekpol
  • 70 g serka śmietankowego Łaciate
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 30 ml śmietany 36% Łaciata
  • 1 sztuka żelatyny w listkach

Kruchy spód:

  • 250g czekoladowych herbatników
  • 100g masła Łaciate
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na parze z cukrem. Do ciepłych żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszać. Powoli dodawać do żółtek twaróg i oba sery, śmietanę i mieszać aż całość się połączy. Białka ubić na pianę i połączyć z masą czekoladową. Czekoladowe herbatniki porządnie pokruszyć i wymieszać z masłem, cukrem pudrem i kakao. Wyłożyć masą dno tortownicy o średnicy ok 20cm. Masę serową wyłożyć na przygotowany kruchy spód i wstawić do lodówki na minimum 2h.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.