Dekoracje z masy plastycznej

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g glukozy
  • 70 ml wody letniej
  • 4 łyżki płaskie żelatyny
  • 800 g cukru pudru
  • Barwnik spożywczy

Przygotowanie

Krok 1

Żelatynę zalać letnią wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia, cukier puder przesiać i podzielić na dwie części.



Krok 2

Do żelatyny dodać glukozę w proszku, wymieszać i delikatnie podgrzewać (nie dopuścić do gotowania). Gdy składniki się dobrze rozpuszczą wlać do pierwszej części cukru pudru i mieszać łyżką następnie wyrabiać ręką dosypując cukier z drugiej części tylko tyle ile masa wchłonie.



Krok 3

Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Podzielić ją następnie na odpowiednią ilość porcji i każdą porcję wyrobić z barwinkiem spożywczym.



Krok 4

Za pomocą wykrojników wycinać kwiatuszki, a listki można nożem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.