Deser kawowo-śmietankowy

Pyszny budyniowy deser kawowo-śmietankowy, który zasmakuje nie tylko dzieciom. Jest słodki i łatwy w przygotowaniu.

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 l mleko
  • 6 łyżek cukier
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 1 łyżka cukier puder
  • 1 łyżeczka startej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki. Większą część mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy kawę rozpuszczalną. W szklance z odlanym mlekiem rozpuszczamy proszek z budyniem waniliowym. Wlewamy zawartość do gotującego się mleka, zagotowujemy.



Krok 2

Powtarzamy czynność z pozostałą częścią mleka (pół litra), pomijamy dodanie kawy rozpuszczalnej. Wykorzystujemy proszek z budyniem śmietankowym.



Krok 3

Gorące budynie na przemian układamy w miseczkach lub szklankach. Odstawiamy do wystudzenia.



Krok 4

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Dekorujemy nią wierzch deserów. Na sam koniec posypujemy startą czekoladą.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.