Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier puder i masło, posiekać, wlać płynny miód, śmietanę i żółtka, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm. Nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.
Żółtka, masło i cukier puder, cukier waniliowy utrzeć do białości, dodać ser, budyń i purée z dyni.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać bakalie oprószone mąką, delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o takiej samej wielkości jak upieczone ciasto. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.
Obrane jabłka, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody, przykryć i rozgotować. Do gorących wsypać obie galaretki i bardzo dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosłodzić ).
Upieczony, zimny blat ciasta posmarować powidełkami. Następnie przykryć blatem serowym. Na placek serowy wyłożyć tężejący mus z jabłek, włożyć do lodówki, schłodzić.
Schłodzoną śmietankę Łaciata ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując na niskich obrotach stopniowo dodawać serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, połączyć z ubitą śmietanką i od razu wyłożyć na ciasto. Wierzch ciasta posypać słodkim kakao, schłodzić.
Dodaj komentarz