Domowa ricotta to alternatywa dla gotowych serów spożywczych. Możemy w łatwy sposób przyrządzić ser w swoim domu. Smaczny, naturalny bez dodatkowych konserwantów.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wyciskamy sok z cytryny. Mleko wlewamy do szerokiego garnka. Dodajemy sól i zagotowujemy. Wyłączamy ogień w momencie, gdy mleko zacznie się gotować (temperatura mleka będzie wynosiła ok 85 do 90 stopni).
Do mleka dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Podgrzewamy na minimalnym płomieniu przez parę minut, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy, aby się ostudziło.
Na dużej misce zawieszamy sito wyłożone gazą (1 metr) złożoną na 4 części, bądź pieluszką tetrową albo kuchenną cienką ściereczką.
Z garnka z naszym odstawionym mlekiem zbieramy większe kawałki sera łyżką cedzakową, które powstały po ścięciu się mleka. Kawałki kładziemy na sito wyłożone gazą. Resztę mleka przelewamy przez sito, z boku sera, aby go nie zalewać. Odstawiamy ser na około godzinę.
Odsączony ser zawijamy w gazę, tworząc sakiewkę. Wkładamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki. Ser już jest gotowy do podania. Wychodzi go około 300 g.
Dodaj komentarz