Domowa ricotta

Domowa ricotta to alternatywa dla gotowych serów spożywczych. Możemy w łatwy sposób przyrządzić ser w swoim domu. Smaczny, naturalny bez dodatkowych konserwantów.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 litry mleka 3,2% świeżego albo UHT
  • - 1 cytryna
  • - ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Wyciskamy sok z cytryny. Mleko wlewamy do szerokiego garnka. Dodajemy sól i zagotowujemy. Wyłączamy ogień w momencie, gdy mleko zacznie się gotować (temperatura mleka będzie wynosiła ok 85 do 90 stopni).



Krok 2

Do mleka dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Podgrzewamy na minimalnym płomieniu przez parę minut, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy, aby się ostudziło.



Krok 3

Na dużej misce zawieszamy sito wyłożone gazą (1 metr) złożoną na 4 części, bądź pieluszką tetrową albo kuchenną cienką ściereczką.



Krok 4 

Z garnka z naszym odstawionym mlekiem zbieramy większe kawałki sera łyżką cedzakową, które powstały po ścięciu się mleka. Kawałki kładziemy na sito wyłożone gazą. Resztę mleka przelewamy przez sito, z boku sera, aby go nie zalewać. Odstawiamy ser na około godzinę.



Krok 5

Odsączony ser zawijamy w gazę, tworząc sakiewkę. Wkładamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki. Ser już jest gotowy do podania. Wychodzi go około 300 g.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.