Zupa z pieczonych buraczków czerwonych to danie pyszne i smaczne. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Warto wypróbować ten przepis.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Buraki obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy ze skórki.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne: smarujemy je olejem, a następnie umieszczamy w nim w kolejności od spodu ku górze: buraki, cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy do momentu, kiedy buraki będą miękkie.
Warzywa z piekarnika miksujemy i łączymy z bulionem. Gotujemy.
Następnie zupę dekorujemy śmietanką Łaciatą i liśćmi bazylii.
Dodaj komentarz