Domowy budyń pomarańczowy

Autor:

Magda EM

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 500 ml mleka łaciate 2%,
  • 2 żółtka,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek brązowego cukru lub innego,
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Przygotowanie

Krok 1

Z 500 ml mleka odlej szklankę i wymieszaj w niej żółtka i obie mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem i do gotującego się powoli wlewaj zawartość szklanki. Mieszaj energicznie, aby nie zrobiły się grudki i gotuj ok. 0,5 min. Zestaw z ognia, wlej powoli sok z pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Budyń powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Salaterki przelej zimną wodą i alej do nich budyń. Smacznego!



Wskazówki

Dodaj mrożone lub świeże owoce do dekoracji.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.