Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa: do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietanki.
Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera białego dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietankę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut.
Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.
Polewa Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą.
Dodaj komentarz