Domowy budyń śmietankowy

Domowy budyń idealnie sprawdzi się dla miłośników słodkości oraz jako baza do dalszych przygotowań potraw.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 szklanka mleka
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 36% lub 30%
  • - 3 żółtka
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Mleko delikatnie zagotowujemy, śmietankę Łaciatą przelewamy do miski.



Krok 2

Do śmietanki Łaciatej dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Całość mieszamy.



Krok 3

Do ciepłego mleka przelewamy zawartość miski, cały czas mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje.



Krok 4 

Gotowy budyń przelewamy do filiżanek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.