1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione masło, cukier waniliowy ,proszek do pieczenia i kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy odstawiamy do ostudzenia.Po przestudzniu za pomoca łyżki wydrążamy jego środek, pozostawiając boki . A wydrązone ciasto kruszymy bo bedziemy nim obsypywac wierzch ciasta . Na wydrążonym cieście układamy obrane , pokrojone w półowki banany.Na bananach rozsmarowujemy krem nutellę. 2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy z fixami i cukrem pudrem i wlewamy do niej żelatynę. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia.Do te j masy dodajemy starta czekoladę i delikatnie mieszamy. 3. Mase z czekoladą wykładamy na banany z nutellą , formujemy kopiec. Powstały kopiec dokładnie obsypujemy pozostałym z wydrążenia, pokruszonym kakaowym ciastem. Ciasto wkładamy do lodówki na conajmniej 2 godziny , smacznego ! Porady tortownica 26 cm.
Dodaj komentarz