Domowy makaron smakuje wyśmienicie, zwłaszcza świeżo przygotowany. Wysuszony makaron, przechowuj w szczelnym opakowaniu, dzięki temu zachowa świeżość na dłużej.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wymieszaj mąkę, jajka, żółtka, sól i oliwę. Wyrabiaj w misce, aż składniki się połączą.
Przełóż ciasto na blat (stolnicę) i zagniataj, składając ciasto do środka. Wyrabiaj przez ok 10 minut. Gładkie ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na cztery części. Jedną rozwałkuj cienko na kształt prostokąta, pozostałe zostaw przykryte ściereczką kuchenną aby nie wyschło.
Rozwałkowane ciasto potnij ostrym nożem na cienkie paski. Kawałki makaronu rozłóż luźno na kuchennych ściereczkach. Po 5 minutach, odwróć i odczekaj kolejne 5 minut. Proces powtórz 2 razy.
Wysuszony makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 2 minuty. Odcedź na durszlaku.
Dodaj komentarz