Cielęcina w pomarańczach

Potrawa smaczna i delikatna. O dużych walorach odżywczych, prawdziwa bomba witaminowa. Danie dla każdego, kto lubi pomarańcze i konfitury.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg cielęciny
  • 5 pomarańczy
  • 200 g dżemu z pomarańczy
  • 2 laski cynamonu
  • 2 papryczki chili
  • 30 g masła
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Z jednej z nich ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dżem, sok, oraz 1/2 startej skórki i masło ucieramy w celu uzyskania jednolitej masy.



Krok 2

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i posypujemy solą. Patelnię smarujemy olejem, umieszczamy w niej mięso, i podsmażamy aż do uzyskania rumianej barwy. Całość zalewamy bulionem. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Dodajemy rozmaryn i natkę pietruszki, a także cynamon i papryczki. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Krok 3

Po 30 minutach mięso smarujemy masą pomarańczową. Resztę pomarańczy obieramy ze skórki. Z jednej wyciskamy sok, a skórki kroimy w paski. Gotową pieczeń wyjmujemy z patelni



Krok 4

Sos z pieczenia przecedzamy do garnka. Dodajemy do niego cząstki pomarańczy i  skórki, po czym gotujemy. Pieczeń kroimy najlepiej w plastry i podajemy z sosem pomarańczowym.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.