Ryby wypłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij skrzela oraz płetwy. Za pomocą ostrego noża zrób 3 nacięcia na bokach ryby, z obu stron. Ząbki czosnku obierz z łupinek, przekrój na pół i włóż w nacięcia.
Do środka każdej ryby włóż gałązki tymianku, gałązkę rozmarynu oraz 2 plasterki cytryny.
Na dno żaroodpornej formy nasyp sól, tak aby jej grubość wyniosła 3 - 4 cm. Na soli połóż rybę, połóż na wierzch plaster cytryny i zasyp rybę solą tak aby w całości ją przykryła. Wierzch skrop 2 łyżeczkami wody.
Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 220 °C, wstaw rybę i piecz przez 20 minut.
Z upieczonej ryby usuń warstwę soli, następnie zdejmij skórę i oddziel mięso od kości. Przełóż mięso na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz