Dorada pieczona w soli

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg gruboziarnistej soli morskiej
  • 2 świeże wypatroszone dorady po ok. 400 - 500 g każda
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 plasterków cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie:

Ryby wypłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij skrzela oraz płetwy. Za pomocą ostrego noża zrób 3 nacięcia na bokach ryby, z obu stron. Ząbki czosnku obierz z łupinek, przekrój na pół i włóż w nacięcia.
Do środka każdej ryby włóż gałązki tymianku, gałązkę rozmarynu oraz 2 plasterki cytryny.
Na dno żaroodpornej formy nasyp sól, tak aby jej grubość wyniosła 3 - 4 cm. Na soli połóż rybę, połóż na wierzch plaster cytryny i zasyp rybę solą tak aby w całości ją przykryła. Wierzch skrop 2 łyżeczkami wody.
Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 220 °C, wstaw rybę i piecz przez 20 minut.
Z upieczonej ryby usuń warstwę soli, następnie zdejmij skórę i oddziel mięso od kości. Przełóż mięso na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.