Smaczna i bogata w walory zdrowotne i smakowe ryba. Doskonała na rodzinny obiad. Polecana dzieciom ze względu na dużą ilość zdrowego białka i mikroelementów.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Doradę dobrze oczyszczamy i myjemy. Możemy smażyć ją w całości lub pociętą na kawałki.
Rybę nacieramy solą i pieprzem z każdej strony. Obtaczamy w mące i obsmażamy ze wszystkich stron na silnym ogniu. Układamy rybę na gorącym oleju, nie na zimnym, aby nie przywierała do dna i nie chłonęła nadmiaru tłuszczu.
Nastawiamy piekarnik na 180ºC . Delikatnie przenosimy obsmażoną rybę (razem z tłuszczem) do naczynia żaroodpornego i zapiekamy dodatkowo w piekarniku, aby była chrupiąca.
Ryba jest bardzo dobra również na zimno z sosem czosnkowym lub ketchupem. Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami i pomidorami.
Dodaj komentarz