Pyszne drożdżowe racuchy dyniowe o pięknym, pomarańczowym kolorze. Idealne na chłodne, jesienne wieczory przy kubku ulubionej herbaty. Najlepiej smakują z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną z cukrem. Oczywiście racuchy można przygotować także ze świeżymi drożdżami - należy wówczas użyć ich 20 g i przygotować wcześniej zaczyn.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
W misce umieścić mleko, mąkę, puree z dyni, drożdże, jajka, cukier waniliowy, sól i łyżkę oleju. Dokładnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 1 godzinę).
Po upływie wyznaczonego czasu na patelni dobrze rozgrzać olej.
Łyżką nakładać masę na patelnię. Racuchy smażyć z obu stron do zarumienia. Zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Racuchy przełożyć na talerze i serwować z ulubionymi dodatkami.
Dodaj komentarz