Drożdżówka z serem

Pyszna drożdżówka z białym serem. Idealna na słodkie śniadanie albo podwieczorek

Danie: Podwieczorek

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka Mazurski Smak 2%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła Mazurski Smak

Masa serowa:

  • 300 g twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • 3 łyżki masła Mazurski Smak
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 białko jajka

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj rozczyn. Drożdże wykrusz i zasyp cukrem, a potem rozpuść w połowie szklanki ciepłego mleka. Odstaw na kilka minut.



Krok 2

Z pozostałych składników wyrób ciasto. Zacznij od zmieszania składników sypkich. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło, a potem ostudź. Dodaj do masy na końcu razem z rozczynem z drożdży. Gładkie ciasto odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.



Krok 3

W wysokiej misce utrzyj ser, dodaj kolejno: cukier, żółtko oraz roztopione i przestudzone masło. Uzyskana masa musi być gładka.



Krok 4

Nastaw piekarnik na 200°C. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.



Krok 5

Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 15 części. Z każdej części formuj kulki, a potem lekko je rozgnieć. Na środku każdej kulki dodaj masę serową. Gotowe bułki połóż na blasze. Wierzch każdej posmaruj roztrzepanym białkiem.



Krok 5

Piecz 15 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.