Pyszna drożdżówka z białym serem. Idealna na słodkie śniadanie albo podwieczorek
Danie: Podwieczorek
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotuj rozczyn. Drożdże wykrusz i zasyp cukrem, a potem rozpuść w połowie szklanki ciepłego mleka. Odstaw na kilka minut.
Z pozostałych składników wyrób ciasto. Zacznij od zmieszania składników sypkich. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło, a potem ostudź. Dodaj do masy na końcu razem z rozczynem z drożdży. Gładkie ciasto odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
W wysokiej misce utrzyj ser, dodaj kolejno: cukier, żółtko oraz roztopione i przestudzone masło. Uzyskana masa musi być gładka.
Nastaw piekarnik na 200°C. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 15 części. Z każdej części formuj kulki, a potem lekko je rozgnieć. Na środku każdej kulki dodaj masę serową. Gotowe bułki połóż na blasze. Wierzch każdej posmaruj roztrzepanym białkiem.
Piecz 15 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz