Mini tarty z brokułem i bekon w połączeniu z oliwkami smakują bardzo oryginalnie. Jeśli lubisz wytrawne tarty, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, zimną wodę oraz sól. Ciasto zagniatamy na gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Foremki do mini tart smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki. Następnie spody nakłuwamy widelce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej różyczki brokułu podzielone na mniejsze części. Gotujemy je przez około 6-8 minut.
Boczek kroimy na mniejsze kawałki i smażymy lekko na patelni. Następnie do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, starty ser, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i dodajemy odcedzony brokuł oraz boczek.
Z piekarnika wyciągamy upieczone tarty. Wypełniamy je masą z boczkiem. Następnie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Paprykę kroimy w kostkę. Oliwki możemy pokroić w plasterki. Upieczone mini tarty dekorujemy papryką oraz oliwkami.
Dodaj komentarz