Dwukolorowe babeczki z rabarbarem

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki posypki czekoladowej
  • 30 dag rabarbaru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • Cukier puder do posypania
  • Szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem z wanilią. Całe jajka zmiksować z maślanką, sokiem z pomarańczy i oliwą.





Krok 2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, podzielić na dwie części, wsypać do 2 misek. Do jednej dodać przesiane kakao i posypkę czekoladową, wymieszać, drugą część pozostawić jasną.





Krok 3

Mokre składniki podzielić na 2 części. Oddzielnie wymieszać z suchymi produktami.





Krok 4

Przygotowany rabarbar podzielić na 2 części, wsypać do obu misek z ciastem, zamieszać.





Krok 5

Foremki muffinowe wyłożyć papilotkami, nałożyć po łyżce ciasta ciemnego i jasnego.





Krok 6

Napełnione do ⅔ wysokości papilotki z ciastem włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczone babeczki ostudzić, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.