Rustykalna tarta z jabłkami

Prosta w przygotowaniu tarta z jabłkami, która sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo smaczna i świetnie nadaje się na deser dla dzieci.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 140 g (ok. 1 pełna szklanka) mąki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 100 g zimnego masła

Nadzienie:

  • 3 średnie jabłka
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól i cynamon. Masło kroimy w kostkę i również dodajemy do mąki. Całość siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i zawijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każdą ćwiartkę w plasterki. Skrapiamy plasterki sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz cynamonem.



Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o średnicy około 35 cm. Na środek układamy jabłka tak, aby zostawić około 2 cm ciasta od brzegów. Smarujemy jabłka roztopionym masłem. Zawijamy brzegi ciasta do środka, czyli lekko przykrywając nadzienie. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.



Krok 4

Po wyjęciu tarte schładzamy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Recipe image

Churros


-/5

Do 1h

Recipe image

Chutney z żurawiny


-/5

Powyżej 1h

Recipe image

Pudding ryżowy


-/5

Do 15 min

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.