Na rozgrzaną patelnię dajemy masło oraz drobno posiekaną zwykłą cebulkę - podsmażamy ją aż się zeszkli, a w międzyczasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem, by pozbawić ich skórki. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażamy mieszając.
Kolejno dodajemy startą dynię i dokładnie mieszamy. Do dyni dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko razem dusimy do miękkości i lekkiego odparowania płynów-soków. Gdy nadmiar płynów-soku odparował zmniejszamy ogień na minimum i wbijamy w lekkie zagłębienia 2 jajka. Całość przykrywamy pokrywką i pilnujemy, by białka się ścięły, a żółtko zostało nieco płynne. Na sam koniec wierzch posypujemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę: papryką zieloną i czerwoną oraz posiekanym szczypiorkiem i czerwoną cebulką.
Dodaj komentarz