Dyniowa szakszuka

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka utartej dyni
  • 2 jajka klasa "L"
  • 2 - 3 średniej wielkości pomidory malinowe
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 mała cebulka zwykła
  • kawałek słodkiej papryki czerwonej
  • kawałek słodkiej papryki zielonej
  • kawałek czerwonej cebuli
  • trochę szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzaną patelnię dajemy masło oraz drobno posiekaną zwykłą cebulkę - podsmażamy ją aż się zeszkli, a w międzyczasie nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem, by pozbawić ich skórki. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażamy mieszając.



Krok 2

Kolejno dodajemy startą dynię i dokładnie mieszamy. Do dyni dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko razem dusimy do miękkości i lekkiego odparowania płynów-soków. Gdy nadmiar płynów-soku odparował zmniejszamy ogień na minimum i wbijamy w lekkie zagłębienia 2 jajka. Całość przykrywamy pokrywką i pilnujemy, by białka się ścięły, a żółtko zostało nieco płynne. Na sam koniec wierzch posypujemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę: papryką zieloną i czerwoną oraz posiekanym szczypiorkiem i czerwoną cebulką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.