Dyniowe pierożki z poziomkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki musu z dyni
  • 0,5 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka Łaciate
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • 1 szklanka poziomek
  • Cukier
  • Śmietanka Łaciata 30%

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, mus z dyni, skórkę z cytryny, jajko i olej.





Krok 2

Dodać ciepłe mleko i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny.





Krok 3

Następnie cienko rozwałkować, wykroić niewielkie krążki, ułożyć poziomki i przykryć drugim krążkiem.





Krok 4

Dokładnie zlepić, ułożyć na posypanej mąką desce lub ścierce. W garnku zagotować wodę, osolić, wrzucać pierożki i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.





Krok 5

Podawać ze śmietanką ubitą z cukrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.