Ekspresowa zupa pomidorowa

Ta prosta zupa pomidorowa to proste i pyszne danie, gotowe w 30 minut. Genialnie komponuje się z pieczywem rozmarynowym do maczania.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 puszki całych, obranych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki nasion selera
  • ¼ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej masło i oliwę z oliwek w dużym rondlu na średnio-małym ogniu. Dodaj posiekaną w plasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż do zeszklenia się cebuli, przez ok. 5 min.



Krok 2

Na patelnię dodaj pomidory, wodę, cukier, nasiona selera, oregano, płatki czerwonej papryki, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś jeszcze przez 15 min.



Krok 3

Zdejmij z ognia i zmiksuj wszystko blenderem. Podgrzej zupę, aż będzie ciepła. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!



Wskazówki

Aby uzyskać najlepszy smak, użyj włoskich pomidorów San Marzano.

W razie potrzeby możesz zabielić zupę kwaśną śmietaną Łaciate.

Zamień masło na margarynę lub oliwę z oliwek, aby przekształcić przepis na w pełni wegański.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.