Kapuśniak z kapustą i grzybami to idealna zupa, znana i powszechnie lubiana na polskich stołach. Niepowtarzalnego smaku i aromatu dodają jej grzyby. Kto choć raz jej spróbował, na pewno nie żałuje. Kto nie miał jeszcze okazji – niech wypróbuje ten przepis.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w połowie bulionu. Grzyby gotujemy w osobnym garnku i drobno kroimy (pozostawiamy wodę z gotowania). Kroimy kapustę i zalewamy drugą częścią bulionu. Łączymy ze sobą obydwa buliony i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Kiełbasę kroimy w plastry i lekko podsmażmy na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodajemy ją do zupy.
Na pozostałym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, którą razem z grzybami i pozostałym po ich gotowaniu wywarem dodajemy do zupy i gotujemy całość przez 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pierzem oraz majerankiem.
Dodaj komentarz