Wypróbuj także nasz sprawdzony przepis na obłędny sos paprykowy do hamburgerów ➡️ >klik<
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Mięso zagnieć krótko w dłoniach, a następnie uformuj dwie kulki. Każdą kulkę spłaszcz na kształt dysku, tak aby jego średnica była o 1 cm szersza od średnicy bułki. Posól i dopraw pieprzem z obu stron, jedną stronę posmaruj musztardą.
Na patelnię wlej łyżkę oleju i ustaw na dużym ogniu. Gdy dobrze się rozgrzeje połóż burgery na patelni posmarowaną stroną do dołu. Mięso mocno dociśnij szpatułką do patelni. Smaż przez ok. 2 minuty.
W międzyczasie przekrój bułki na pół.
Odwróć mięso, dociśnij szpatułką do patelni i połóż na wierzchu krążek cebuli, plaster sera oraz pomidora. Dodaj odrobinę keczupu i przykryj z wierzchu połówką bułki. Smaż przez 2 minuty.
Na drugą połówkę bułki dodaj keczup, połóż plaster sałaty oraz plastry ogórka.
Zdejmij z patelni pozostałe składniki i połącz połówki bułki w burgera.
Podawaj od razu.
Smacznego!
Mięso wyjmij z lodówki min. 30 minut przed smażeniem - powinno mieć temperaturę pokojową.
Dodaj komentarz