Ekspresowe hamburgery

Wypróbuj także nasz sprawdzony przepis na obłędny sos paprykowy do hamburgerów ➡️ >klik<

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 kajzerki
  • 2 łyżki musztardy dijon lub miodowej
  • 2 cienkie krążki cebuli
  • 1 ogórek gruntowy pokrojony w plastry
  • 2 plastry pomidora
  • 2 plasterki sera Złoty Mazur Mlekpol
  • 2 liście sałaty
  • 1 łyżka oleju
  • keczup lub sos do hamburgerów
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso zagnieć krótko w dłoniach, a następnie uformuj dwie kulki. Każdą kulkę spłaszcz na kształt dysku, tak aby jego średnica była o 1 cm szersza od średnicy bułki. Posól i dopraw pieprzem z obu stron, jedną stronę posmaruj musztardą.




Krok 2

Na patelnię wlej łyżkę oleju i ustaw na dużym ogniu. Gdy dobrze się rozgrzeje połóż burgery na patelni posmarowaną stroną do dołu. Mięso mocno dociśnij szpatułką do patelni. Smaż przez ok. 2 minuty.

W międzyczasie przekrój bułki na pół.

Odwróć mięso, dociśnij szpatułką do patelni i połóż na wierzchu krążek cebuli, plaster sera oraz pomidora. Dodaj odrobinę keczupu i przykryj z wierzchu połówką bułki. Smaż przez 2 minuty.
Na drugą połówkę bułki dodaj keczup, połóż plaster sałaty oraz plastry ogórka.

Zdejmij z patelni pozostałe składniki i połącz połówki bułki w burgera.

Podawaj od razu.

Smacznego!



Wskazówki

Mięso wyjmij z lodówki min. 30 minut przed smażeniem - powinno mieć temperaturę pokojową.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.