Skomplikowanie brzmiąca nazwa empanadas oznacza po prostu pieczone pierogi, faszerowane na przykład lekko pikantnym tuńczykiem. Idealne danie na obiad lub kolację. Empanadas można usmażyć również w głębokim oleju lub smalcu, jednak polecamy pieczoną wersję - jest równie smaczna, a dużo zdrowsza.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę pszenną wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie, wlać w nie oliwę z oliwek, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać wodę, mieszając ręką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę owinąć folią spożywczą i odłożyć na około 30 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju.
Pomidora naciąć z góry i z dołu, sparzyć wrzątkiem, a następnie przełożyć do lodowatej wody. Obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
Tuńczyka dobrze odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Dodać zeszkloną cebulę, pomidora, mleko, natkę i bułkę tartą. Doprawić płatkami chili, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, a następnie wyciąć kółka o średnicy około 10 cm. Na środek każdego kółka nałożyć farsz, brzegi lekko zwilżyć i skleić ze sobą, formując pieroga. Brzegi zawinąć w falbankę lub docisnąć widelcem. Pierogi położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na około 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
Pierogi wyciągnąć z lodówki, wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.
Empanadas wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż będą rumiane.
Dodaj komentarz