Empanadas z tuńczykiem

Skomplikowanie brzmiąca nazwa empanadas oznacza po prostu pieczone pierogi, faszerowane na przykład lekko pikantnym tuńczykiem. Idealne danie na obiad lub kolację. Empanadas można usmażyć również w głębokim oleju lub smalcu, jednak polecamy pieczoną wersję - jest równie smaczna, a dużo zdrowsza.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 250 g mąki pszennej,
  • - 80 ml oliwy z oliwek,
  • - 80 ml zimnej wody,
  • - szczypta soli

Farsz:

  • - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • - 2 cebule,
  • - 2 łyżki oleju,
  • - 1 pomidory,
  • - 6 łyżek bułki tartej,
  • - 3 łyżki mleka Łaciate,
  • - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • - ½ łyżeczki płatków chili,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - 1 żółtko,
  • - 1 łyżka wody

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie, wlać w nie oliwę z oliwek, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać wodę, mieszając ręką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę owinąć folią spożywczą i odłożyć na około 30 minut w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.



Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju.



Krok 3

Pomidora naciąć z góry i z dołu, sparzyć wrzątkiem, a następnie przełożyć do lodowatej wody. Obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę.



Krok 4

Tuńczyka dobrze odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Dodać zeszkloną cebulę, pomidora, mleko, natkę i bułkę tartą. Doprawić płatkami chili, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.



Krok 5

Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, a następnie wyciąć kółka o średnicy około 10 cm. Na środek każdego kółka nałożyć farsz, brzegi lekko zwilżyć i skleić ze sobą, formując pieroga. Brzegi zawinąć w falbankę lub docisnąć widelcem. Pierogi położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na około 10 minut.



Krok 6

Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).



Krok 7

Pierogi wyciągnąć z lodówki, wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.



Krok 8

Empanadas wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż będą rumiane.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.