Eskalopki cielęce w cieście naleśnikowym

Pyszne, mięciutkie cielęce mięso w cieście naleśnikowym to potrawa, która zachwyca wyglądem i smakiem. Bardzo prosta w przygotowaniu i efektowna - idealnie nadaje się jako ciekawa przystawka na przyjęcie lub szybka przekąska.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cielęciny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu białego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 jajko
  • ⅔ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy, a następnie podsmażamy z obu stron do zarumienienia.



Krok 2

Przygotowujemy ciasto: do mleka dodajemy olej i jajko, dokładnie mieszamy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dosypujemy mąkę. Solimy.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 170°C. Ciasto wlewamy porcjami na patelnię i smażymy naleśniki z obu stron. Cielęcinę owijamy w gotowe naleśniki. Obtaczamy eskalopki w jajku i w bułce tartej, a następnie kładziemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, a następnie pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 170°C.



Wskazówki

Danie możemy podawać na liściach sałaty np. z sosem czosnkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.