Pulpety wieprzowo-serowe z makaronem

Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym - jednak nie takie zwyczajne, w środku skrywają miłą niespodziankę.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 200 g tartego Sera Mozzarella Mlekpol
  • 4 łyżki oleju
  • 400 g makaronu

Sos:

  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki śmietanki Łaciatej 12 %
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone przyprawiamy. Nabieramy część mięsa i rozpłaszczamy na ręce. W środku umieszczamy łyżeczkę mozzarelli. Zaklejamy pulpety i lekko podsmażamy na oleju.



Krok 2

Formujemy niewielkie kotlety, lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron.



Krok 3

Koncentrat pomidorowy przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Zagotowujemy, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą 12% zmieszaną z mąką. Dusimy 5 minut i dodajemy pulpety. Całość dusimy ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.



Krok 4

Podajemy z ugotowanym makaronem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.