Fajitas z kurczaka

Meksykańskie Fajitas to świetna opcja na imprezę z przyjaciółmi i nie tylko!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka soku z limonki
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula

Marynata:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cebuli
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Dodatkowo:

  • tortille
  • salsa
  • ulubiony dip śmietanowy Mlekpol
  • tarty ser Jantar

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub nasmaruj ją oliwą.



Krok 2

Kurczaka umyj, osusz i oczyść. Pokrój w cienkie paski. Papryki umyj, oczyść i pokrój w cienkie paski. Cebulę posiekaj w piórka.



Krok 3

Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, kumin, paprykę, czosnek, cebulę, chili w proszku, sól i pieprz.



Krok 4

W dużej misce wymieszaj kurczaka, papryki i cebulę z mieszanką marynatą. Dodaj sok z limonki i dobrze wymieszaj.



Krok 5

Rozłóż kurczaka i warzywa równomiernie na blasze do pieczenia.



Krok 6

Piecz przez 20-25 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony, a warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. W razie potrzeby, w połowie pieczenia możesz delikatnie przemieszać składniki.



Krok 7

Wyjmij z piekarnika i podawaj w tortillach. Fajitas najlepiej smakują z salsą i ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Przed podaniem warto je także posypać tartym serem Jantar. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.