Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Mięso kroimy w małą kostkę. Tłuste części odkrawamy i topimy na patelni. Kiedy tłuste mięso zacznie się zarumieniać dodajemy pokrojoną wołowinę i całość smażymy, aż do zezłocenia. Mięso przekładamy do garnka.
Obieramy i kroimy drobno czosnek i cebulę, następnie delikatnie podsmażamy je na patelni po mięsie, a potem dodajemy do garnka z mięsem.
Ścieramy na tarce jabłka i dodajemy do garnka – całość zalewamy wodą, dodajemy wino, pokrojoną w kostkę paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, sól, pieprz ziołowy i czarny. Dusimy ok. 2 godziny, aż mięso całkiem zmięknie.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na półksiężyce. Mieszamy z olejem i pieczemy w temperaturze 200 stopni do zezłocenia.
Dodaj komentarz