Filety drobiowe w szynce

Doskonałe na rodzinne spotkania, ponieważ na talerzu wyglądają pięknie. Idealne jako danie główne lub przekąska. Zawsze wychodzą i każdemu bardzo smakują. No i pięknie wyglądają.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 8 plastrów szynki
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 małe kabaczki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 50 g sera żółtego

Przygotowanie

Krok 1

Wymyte i osuszone filety smażymy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy, wyjmujemy i posypujemy rozmarynem, solą i papryką. Każdego fileta zawijamy w 2 plastry szynki i spinamy wykałaczką.



Krok 2

Przykrywamy i na chwilę odkładamy. Obraną cebulę i czosnek siekamy. Obraną marchewkę i kabaczki kroimy w słupki. Na reszcie oliwy smażymy cebulę, dodajemy czosnek i warzywa. Smażymy 5 minut.



Krok 3

Koncentrat pomidorowy mieszamy z winem i wlewamy do warzyw. Doprawiamy do smaku. Wkładamy mięso i gotujemy 15 minut.



Krok 4

Podajemy posypane natką pietruszki i serem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.