Gotowany sernik waniliowy z białą czekoladą i żurawiną

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

sernik

  • 120 g biszkoptów podłużnych,
  • 400 g twarogu w kostce ( ja miałam już mielony),
  • 2 jajka,
  • 1/2 szkl cukru pudru,
  • 200 g masła Łaciate,
  • 2 op. budyniu waniliowego,
  • 1/2 szkl mleka Łaciate,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 100 g białej czekolady,
  • 3 łyżki mleka Łaciate,
  • blaszka 23x23cm

Przygotowanie

Krok 1

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy biszkopty. Twaróg rozdrabniamy i przekładamy do garnka o grubym dnie. Do twarogu dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier puder i ekstrakt. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Proszki budyniowe rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do przestudzenia. Przekładamy letnią masę sernikową na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy po całkowitym ostudzeniu do lodówki na 1 godzinę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. Dodajemy do niej żurawinę i mieszamy. Gdy polewa zacznie tężeć wylewamy ją na sernik, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.