Flaki pomidorowe

Inny, ciekawy sposób na podanie tradycyjnych flaczków – tym razem z przecierem pomidorowym. Polecane na rodzinny posiłek w gronie najbliższych. Nie są trudne do przygotowania, a smakują wybornie.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg mrożonych flaków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 4 szklanki bulionu mięsnego
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do gotującego się bulionu mięsnego dodaj warzywa, drobno pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj 15 minut, aż do miękkości warzyw.



Krok 2

Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło. Dodaj mąkę, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Smaż, aż do złotego koloru mąki, ciągle mieszając. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw go majerankiem. Dodaj zasmażkę i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zblenduj.



Krok 3

Do garnka dodaj flaki i całość gotuj jeszcze 30 minut. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.