Danie: Kolacja
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem.
Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i rozciągam na placek.
Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni razem z kamieniem do pizzy.
Ciasto rozciągnięte przekładam na arkusz papieru do pieczenia.
Smaruję olejem. Układam dodatki według uznania. Na końcu spryskuję jeszcze oliwą. Posypuję ziołami.
Wstawiam do piekarnika na 15-20 minut temp 210 stopni.
Dodaj komentarz