Lava cake to pyszne czekoladowe ciasto z płynnym środkiem. Jest trudne w przygotowaniu, natomiast smak wynagrodzi nam cały ten trud.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem. Jajka wbić do miski, dodać cukier, sól i roztrzepać rózga kuchenną. Gdy uzyskamy jednolita masę dodajemy stopniowo mąkę oraz płynna czekoladę. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i oprószonych kaszka manną. Ułatwi nam to wyjęcie lava cake.
Pieczemy 10 minut. Przed podaniem posypujemy wiórki kokosowe.
Dodaj komentarz