Danie: Obiad
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mięso umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą przygotowaną z 2 łyżek oliwy, mielonej papryki i przyprawy do gyrosa, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Następnie razem z marynatą wsypać na rozgrzaną patelnię, zrumienić.
Mieszankę warzyw blanszować w osolonej wodzie, osączyć.
Na łyżce oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w półkrążki cukinię.
Ciasto francuskie wyjąć z papieru, wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Włożyć na 2-3 minuty do nagrzanego do 200°C piekarnika. Podpieczone ciasto lekko przestudzić, posypać bułką tartą, włożyć blanszowane warzywa, mięso i cukinię z cebulą.
Sos.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać śmietankę, mąkę i zmiksować, wymieszać z żółtym serem. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, zalać tartę, ułożyć pokrojone pomidorki, oliwki i kulki mozzarelli. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20-25 minut.
Dodaj komentarz