Mimo francuskiej nazwy, fricassee (z fr. potrawka z sosem zaciągniętym śmietaną i żółtkami) to danie typowo duńskie. Miękki, duszony kurczak w winno-pieczarkowym sosie to idealna propozycja na obiad. Ze względu na zawartość wina, nie powinny go jeść dzieci i kobiety w ciąży.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Czosnek i seler naciowy pokroić na cienkie plasterki. Pieczarki przekroić na pół lub zachować w całości.
W dużym, głębokim garnku na łyżce oleju i łyżce masła podsmażyć seler naciowy i pieczarki. Włożyć kurczaka i przysmażyć go do lekkiego zbrązowienia skórki. Dodać czosnek, a chwilę później cebulki perłowe i bulion lub wodę. Dusić pod przykryciem 25 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu, wlać wino i dusić kolejne 20 minut.
W rondelku rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać mąkę i podgrzewać, aż powstanie zasmażka. Następnie zlać płyn z garnka z kurczakiem i powoli wlewać go zasmażki, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem i wlać do sosu, mieszając, aby nie powstały grudki. Posolić i popieprzyć do smaku. Powstały sos wlać z powrotem do kurczaka.
Danie posypać posiekaną natką pietruszki i serwować.
Dodaj komentarz