Składniki:

  • 1,8 kg kawałków kurczaka
  • 250 g małych pieczarek
  • 250 ml białego wytrwanego wina
  • 250 ml bulionu lub wody
  • 10 perłowych cebulek
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • 60 ml śmietanki UHT 18% Łaciata
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek i seler naciowy pokrój na cienkie plasterki. Pieczarki przekrój na pół lub zachowaj w całości.



Krok 2

W dużym, głębokim garnku na łyżce oleju i łyżce masła podsmaż seler naciowy i pieczarki. Dodaj kurczaka i usmaż go do lekkiego zbrązowienia skórki z obu stron. Dodaj czosnek, a chwilę później cebulki perłowe i bulion lub wodę. Duś pod przykryciem ok. 25 minut.



Krok 3

Po upływie wyznaczonego czasu dodaj wino i duś kolejne 20 minut.



Krok 4

W rondelku rozpuść 3 łyżki masła. Dodaj mąkę i podgrzewaj, aż powstanie zasmażka. Następnie zlej płyn z garnka z kurczakiem i powoli dodaj go do zasmażki, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. W miseczce wymieszaj śmietankę z żółtkiem, a potem dodaj do sosu. Ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki. Posól i popieprz do smaku. Powstały sos dodaj z powrotem do kurczaka.



Krok 5

Danie przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i serwuj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.