Czosnek i seler naciowy pokrój na cienkie plasterki. Pieczarki przekrój na pół lub zachowaj w całości.
W dużym, głębokim garnku na łyżce oleju i łyżce masła podsmaż seler naciowy i pieczarki. Dodaj kurczaka i usmaż go do lekkiego zbrązowienia skórki z obu stron. Dodaj czosnek, a chwilę później cebulki perłowe i bulion lub wodę. Duś pod przykryciem ok. 25 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu dodaj wino i duś kolejne 20 minut.
W rondelku rozpuść 3 łyżki masła. Dodaj mąkę i podgrzewaj, aż powstanie zasmażka. Następnie zlej płyn z garnka z kurczakiem i powoli dodaj go do zasmażki, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. W miseczce wymieszaj śmietankę z żółtkiem, a potem dodaj do sosu. Ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki. Posól i popieprz do smaku. Powstały sos dodaj z powrotem do kurczaka.
Danie przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i serwuj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz