Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na patelni żeliwnej układamy pokrojoną w talarki kiełbasę chorizo. Smażymy przez ok. 2 minuty do czasu, aż tłuszcz się z niej wytopi i będzie lekko przyrumieniona.
Do kiełbasy dodajemy pomidory z puszki, zwiększamy ogień i zagotowujemy. Rozdrabniamy pomidory widelcem, dodajemy sól, pieprz i gotujemy przez ok. 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, a papryczkę chili kroimy w plasterki i usuwamy z niej nasiona (są najostrzejsze z całej papryczki).
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy wszystko widelcem. Wlewamy jajka na patelnię z pomidorkami, zmniejszamy ogień, dodajemy połówki pomidorków koktajlowych i pokrojoną papryczkę chili bez nasion.
Wstawiamy specjalną patelnię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 12 minut, aż wierzch i środek będą ścięte. Wyjmujemy patelnię z piekarnika, a całość posypujemy świeżą pietruszką. Smacznego!
Do frittaty możesz dodać nasiona chili, jeśli lubisz ostre potrawy.
Dodaj komentarz