Sezon na szparagi rozpoczął się w pełni. Korzystając z niego, warto wypróbować przepis na przepyszną frittatę, czyli pieczony omlet z dodatkiem szparagów, pieczarek i roladki z sera koziego. Takie połączenie smaków z pewnością przypadnie każdemu do gustu. To świetna propozycja na śniadanie, kolację, a także lekki lunch.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki. Usunąć zdrewniałe końce szparagów, odłożyć 4 szparagi, a resztę pokroić na około 3 cm kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty i wrzucić pieczarki i szparagi (zarówno pokrojone, jak i te w całości). Smażyć pod przykryciem przez ok. 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie wbić jajka do miski, dodać mleko i rozbełtać. Doprawić solą i pieprzem.
Z patelni odłożyć na bok całe szparagi, resztę zawartości dodać do masy jajecznej. Wymieszać.
Masę jajeczną wlać do naczynia żaroodpornego. Na górze ułożyć całe szparagi. Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut. Frittata jest gotowa, kiedy zetną się jajka. Należy jednak uważać, aby nie piec frittaty zbyt długo, gdyż będzie sucha.
Roladkę z sera koziego pokroić na plastry. Wyjąć frittatę z piekarnika, na wierzchu ułożyć ser kozi i posypać listkami świeżej bazylii.
Dodaj komentarz