Przygotowując potrawy, warto wybierać sezonowe dodatki - obecnie na przykład świeże grzyby. Galette z kurkami i kremem na bazie serka puszystego oraz mascarpone to nasza propozycja na pyszny obiad lub kolację. Aby nadać tarcie nieco koloru, przed podaniem można posypać ją posiekaną natką pietruszki. Palce lizać!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Żółtko oddzielić od białka. Białko zachować na później, a żółtko zagnieść wraz z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i pozostałymi składnikami na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę. Kurki oczyścić, w razie potrzeby przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać kurki i krótko przesmażyć. Posolić i popieprzyć, zdjąć z patelni.
Śmietankę ubić na sztywno. Nadal miksując, dodać serek puszysty, mascarpone i ser Gruyere.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek. Górny arkusz zdjąć, a na dolnym przenieść ciasto na blaszkę do pieczenia. Rozsmarować przygotowany wcześniej krem, zostawiając około 5 cm marginesu. Wyłożyć kurki. Brzegi zawinąć do środka, tworząc charakterystyczną falbankę i posmarować je białkiem.
Galette wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do zarumienia.
Dodaj komentarz