Galette ze śliwkami i jeżynami

Galette ze śliwkami i jeżynami - tak smakuje późne lato. Chętni mogą posypać owoce łyżeczką cynamonu. Tartę najlepiej serwować na gorąco z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Ewentualnie i z tym, i z tym jednocześnie.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 110 g zimnego masła Łaciate
  • 60 ml zimnego mleka Łaciate 2%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 300 g dojrzałych śliwek
  • 100 g jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie

Krok 1

Masło pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami spodu i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

W tym czasie przygotuj śliwki. Owoce umyj i osusz, a następnie pokrój w dość grube plasterki.



Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180°C.



Krok 4

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie podsypanym mąką, na placek o grubości 3-4 mm. Zostaw około 3 cm wolnego brzegu, obsyp placek równomiernie bułką tartą, a następnie ułóż ciasno śliwki „na zakładkę”. Posyp cukrem i jeżynami.



Krok 5

Brzegi tarty zawiń do środka i wysmaruj białkiem wymieszanym z łyżką wody.



Krok 6

Galette wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.