Galette ze śliwkami i jeżynami - tak smakuje późne lato. Chętni mogą posypać owoce łyżeczką cynamonu. Tartę najlepiej serwować na gorąco z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Ewentualnie i z tym, i z tym jednocześnie.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami spodu i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj śliwki. Owoce umyj i osusz, a następnie pokrój w dość grube plasterki.
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie podsypanym mąką, na placek o grubości 3-4 mm. Zostaw około 3 cm wolnego brzegu, obsyp placek równomiernie bułką tartą, a następnie ułóż ciasno śliwki „na zakładkę”. Posyp cukrem i jeżynami.
Brzegi tarty zawiń do środka i wysmaruj białkiem wymieszanym z łyżką wody.
Galette wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz