Sos borowikowy ze śmietanką

Pyszny i aromatyczny sos borowikowy ze śmietanką. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych lub do makaronu.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 30 dag borowików
  • 1 nieduża cebula
  • 4 łyżki masła Mazurski Smak
  • 3-4 łyżki mąki
  • ½ szklanki wody
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 50 ml śmietany 18% Mazurski Smak
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

Przygotowanie

Krok 1

Borowiki oczyszczamy. Duże grzyby kroimy w ósemki mniejsze przekrawamy na pół lub zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną kostkę.



Krok 2

Na patelnię dajemy masło i gdy tłuszcz się rozgrzeje smażymy na nim grzyby, po 2-3 minutach dodajemy cebulkę oraz suszony lubczyk. Gdy cebulka zeszkli się dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut.



Krok 3

Gdy grzyby zmiękną, do sosu dodajemy śmietankę oraz śmietanę, sól, pieprz i dusimy całość na małym ogniu, aż sos się zredukuje i zagęści.



Wskazówki

Jeśli sos jest zbyt gesty by go podgrzać, wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka. Taki sos idealnie pasuje do dań mięsnych i na bazie ziemniaków. Świetnie sprawdzi się do pieczeni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.