Gęsie łapki

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 200 g masła Łaciate,
  • 200 g twarogu półtłustego w kostce,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • cukier do obtoczenia (biały lub trzcinowy)

Przygotowanie

Krok 1

Masło zamrozić, następnie zetrzeć na tarce, dodać pokruszony ser i mąkę oraz żółtka i wodę. Zagnieść na jednolite ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Cukier wsypać na talerzyk i obtaczać w nim krążki ciasta, następnie składać na pól, ponownie obtoczyć, jeszcze raz na pół i jeszcze raz obtoczyć w cukrze. Gotowe ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C około 30 minut



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.