Sernik z jeżynami na zimno

Autor:

Śnieżynka

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 70 dag białego sera
  • 150 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 szkl. jeżyn
  • 10 dag biszkoptów
  • 5 dag masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopty pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem, wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm, schłodzić.



Krok 2

Jeżyny umyć, osączyć, zmiksować i przetrzeć przez sito.



Krok 3

Galaretkę z owoców leśnych + 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 100 ml wrzącej wody, przestudzić. Pozostałą żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.



Krok 4

Ser biały przemielić w maszynce 3 razy lub włożyć do malaksera i zmiksować z cukrem pudrem. Dodać śmietankę i delikatnie zmiksować, podzielić na 2 części.



Krok 5

Do jednej części dodać przecier z jeżyn i płynną galaretkę, dokładnie połączyć ( w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem) wylać na schłodzony spód w tortownicy, odłożyć do stężenia.



Krok 6

Drugą część sera zmiksować z cukrem waniliowym i płynną żelatyną, wylać na ser z jeżynami, włożyć do lodówki dokładnie schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.