Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Następnie porządnie je utłucz lub przełóż przez praskę do ziemniaków.
Puree z dyni smaż na patelni przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Później odstaw do ostudzenia.
Do ziemniaków dodaj puree z dyni, obie mąki, 1/2 szklanki tartego sera Jantar oraz jajko i żółtko, a potem wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.
Masę przełóż na stolnicę (posypaną mąką) i podziel na dwie części. Z każdej z nich stwórz podłużne wałki, które następnie pokrój na małe kawałki. Z kawałków ulep owalne kluski, a potem zgnieć lekko każdą po kolei widelcem.
W garnku ugotuj wodę z odrobiną soli. Boczek pokrój na małe kawałki. Podsmaż go na patelni przez ok. 5-10 min.
Do garnka wkładaj partiami kluski i gotuj, aż do momentu ich wypłynięcia - przez 2- 3 minuty.
Gotowe gnocchi podawaj posypane boczkiem. Na koniec na wierzch dania dodaj także pokrojone orzechy i ser Jantar. Przyozdób gałązką świeżego rozmarynu. Smacznego!
Kluski gnocchi mogą mieć różne kształty - wszystko zależy od Twojej wyobraźni.
Dodaj komentarz