Gnocchi dyniowe z boczkiem i orzechami

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g puree z dyni
  • 150 g boczku
  • 150 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki tartego sera Jantar
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Do dekoracji:

  • garść orzechów włoskich
  • tarty ser Jantar
  • gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Następnie porządnie je utłucz lub przełóż przez praskę do ziemniaków.

Puree z dyni smaż na patelni przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Później odstaw do ostudzenia.



Krok 2

Do ziemniaków dodaj puree z dyni, obie mąki, 1/2 szklanki tartego sera Jantar oraz jajko i żółtko, a potem wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.



Krok 3

Masę przełóż na stolnicę (posypaną mąką) i podziel na dwie części. Z każdej z nich stwórz podłużne wałki, które następnie pokrój na małe kawałki. Z kawałków ulep owalne kluski, a potem zgnieć lekko każdą po kolei widelcem.



Krok 4

W garnku ugotuj wodę z odrobiną soli. Boczek pokrój na małe kawałki. Podsmaż go na patelni przez ok. 5-10 min.



Krok 5

Do garnka wkładaj partiami kluski i gotuj, aż do momentu ich wypłynięcia - przez 2- 3 minuty.



Krok 6

Gotowe gnocchi podawaj posypane boczkiem. Na koniec na wierzch dania dodaj także pokrojone orzechy i ser Jantar. Przyozdób gałązką świeżego rozmarynu. Smacznego!



Wskazówki

Kluski gnocchi mogą mieć różne kształty - wszystko zależy od Twojej wyobraźni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.