Gnocchi w kremowym sosie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 400g ziemniaków
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 100g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 70g suszonych pomidorów
  • 125g mozzarelli Mlekpol
  • 100g pomidorków cherry
  • 100g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • liście bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki włożyć do garnka z wodą i łyżeczką soli. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić.



Krok 2

Po ostudzeniu przepuścić przez praskę. Następnie dodać mąkę, jajko, trochę soli i pieprzu. Wyrobić na jednolite ciasto, które należy podzielić na długie paski o grubości ok. 2-3 cm. Następnie ciasto pociąć na mniejsze kawałki.



Krok 3

Gotowe gnocchi wrzucić do wrzącej wody i gotować kilka minut, aż do miękkości. Śmietankę umieścić wraz z suszonymi pomidorami w wysokim naczyniu, a następnie zblendować, aby powstał sos.



Krok 4

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, w którym znajdowały się suszone pomidory. Przecisnąć obrany czosnek przez praskę i podsmażyć chwilę. Wrzucić liście świeżego szpinaku. Kolejno wlać gotowy sos, zagęścić odrobiną rozrobionej z sosem mąki ziemniaczanej i wrzucić gnocchi. Po kilku minutach na górze ułożyć plastry mozzarelli, aby lekko się roztopiły oraz pomidorki cherry. Ozdobić bazylią. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.