Danie: Obiad
Osób: 3-4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy mąki, sól i jajko, mieszamy. Wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy posiekaną bazylię oraz sól. Następnie dodajemy ugotowane gnocchi. Całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem dekorujemy startym parmezanem.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz