Gnocchi z pomidorkami i cebulką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 150 g ulubionej szynki
  • 1 cebula dymka (szczypior)
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Szynkę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Dymkę kroimy w plasterki.



Krok 4

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną dymkę oraz szynkę. Smażymy chwilę. Następnie partiami do gotującej się w garnku wody wkładamy gotowe kluski i gotujemy je przez chwilę od momentu wypłynięcia.



Krok 5

Gotowe gnocchi podajemy z pomidorkami oraz podsmażoną szynką i cebulką. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.